Mai sini, Nak kasi taw sikit.

actually..

ak just nk point out my opinion la kn
td terbaca someone pnyer status, 


"hina sgtkah f6 nie?"

bagi ak la kn,
jwpan ak ..

TIDAK SAMA SEKALI

adakah...

1. kakak ak, kwn2 ak, senior ak rmai yg blaja kt f6, dan rmai gak yg berjaya.
adakah mereka nie dikategorikn sbagai HINA?


2.  rmai je pemimpin malaysia,.. amek je cntoh lagi dkat, rmai je ckgu2 ak, 
datang dari f6, dan kini mereka menjadi ckgu, menabur ilmu utk ank didik mereka.
maka, HINAkah mereka??


3. kemasukan ke UPU dan Matrik bukanlah berdasarkn kecemerlangan akademik semata2, 
walaupon itu la sume org ckp, tp bagi ak, klau ikot kecemerlangn, knape ad kawan2 ak yg result gmpak tp tercicir dari senarai kemasukan ke UPU dan matrik?? kenapaaa??!!
maka, yg masok f6 nie mungkin golongn yg kurang bernasib baik . HINAkah mereka kerana ini??


4. f6 adalah salah satu cara utk melanjutkan pelajaran . dan even subjek2 dy dan juga aliran dy sgt tough nk blaja, *tp dgn perubahan sistem, mungkin lebih baik
pendek kata, bukan snang nk study kt f6, mereka kena stdy hard, maka HINAkah usaha mereka ini??


5. SPTM = Sjil Tinggi Pelajaran Malaysia, merupakan salah satu peperiksaan yg diiktiraf, dan even sijil stpm bley digunakan utk minx keje, maka HINAkah nilai sijil ini???


6.  Nak masok STPM maksudnyer kena masok sekolah, maka, HINAkah sekolah itu kerana menawarkn tingkatan 6??

7. Nak amek STPM ad yuran, mcm2 duit keluar, duit sape klau bukan duit mak ayh, or klau yg dh keje, mungkin duit hasil ttik peluhnyer sndiri. maka. HINAkah duit itu??


8. Mane2 sekalipon lepasan SPM smbung blaja, niat kita nk belaja. Maka, HINAkah niat murni pelajar2 f6 yg nk belaja nie??


9. Nak masok f6 bukan snang, klau result trok sgt, bnyk sgt fail , blom tntu diterima masok f6, 
jd yg masok f6 nie kiranyer result mereka oke. dan ad yg lg hebat dari org len, maka HINAkah mereka??

******************************************************


KONKLUSINYE 

siapa kita nk menghina orang?

siapa kita nk mempertikaikan pilihan orang itu?

siapa kita nk ckp benda tue hina, bnda nie hina??

siapa kita utk mengkritik perkara2 sebegini?

sudah ckupkah ilmu di dada?
sudah genius kah anda?
sudah kompem dapat keje ke klau masok matrik ,IPTA sgale bagai?
sudah pasti masa depan korng cerah ke bler korng kutuk orang??


SIAPAKAH DIRI KITA ??

jd, buat sape2 yg smbung pelajaran di tingkatan 6,
ak nie bukanlah budak f6, tp ak x pnah pndang rndah f6,
rmai org ckp f6 low class lah, kena pkai baju sek nmpak pelik la, x matured la,

sory la, 
ak bukan jenis org cmtue,
ak sokong sape2 yg nk masok f6, 
pendek kata, ak sokong sape2 yg nk troskan belajar.
bukan sume org nk blaja dh lepas spm,
rmai yg fed -up.
at least, yg masok f6 nie,
mereka ad inisiatif utk berjaya
x kisahlah kena blaja 2 thn, or mybe lmbt sikit,

aslkan USAHA. sume BOLEH.

ak tulis entry nie sbb ak kdang2 dh naik pening dan kecewa dgn org2 yg suke mengkritik x kena tmpt nie.
smpaikn ad kwn2 ak yg frust. 
so entry nie buat org yg mengutuk dan yg dikutuk. 
baca dan renungi bersama.
jgn dok pakai kutok jah. mereka yg masok f6 nie rmai yg cemrlang. 
lg cemerlang dari yg masok UPU dan matrik lg rmai kt f6, 
rmai yg msok f6, still bley masok U,
yg masok tmpt len,? belum tntu . klau tiada usaha,. sume bley jd..

bg kwn2 ak, dan juga sape2 yg amek f6,
jgn rasa down dgn pndapat org. 
yakinlah dgn diri korng sndri. buktikan yg korng ley berjaya. :))

ak hrap entry nie dpt menyedarkn mane2 pihak yg terlalu angkuh , hidung tinggi sgt dh bler dpt UPU dan matrik, smpai nk menghina org.

btw, idea utk tulis entry nie dh lama ad, cume kemuncaknyer ble ad sorng rkan sbp nie ..
tnye soklan HINAkah budak f6. 


jadi. 
tak kira di mana kita belajar,
usaha tu pnting. yg membezakan kita dgn org len.

gud luck buat sume yg akan smbung stdy lpas nie,
tak kira di mana anda smbung pelajaran anda.
engtlah, siapa diri kita yg sbenarnye. 
jgn lupakan diri bile ilmu pnoh di dada. 

chill readers.
adios. :D 


Tengs for reading Peeps :)

2 comments:

simran jj said...

dats it bby..:D

✿Lady Ainaa ✿ said...

tak hina pun f6 ni... kat mana sahaja kita boleh berjaya..belajar kt pondok mane pun, kalau kita berusaha gigih, insyaAllah lebih berjaya dari orang2 yg belajar tinggi2 tu... tmpt bljr tu tak mnjamin kjyaan kita tetapi diri sendri... ^.^

COPYRIGHT@segala yang ditulis adalah hak milik Mizsaxes-diary.blogspot