Matriculation life part 4.

hi again to all my readers :)

now its time for part 4. 

kali nie kerana ada request from one of my beloved junior. 
aku akan update pasal bilik, bdn kepimpinan dan suasana belajar

okay, first pasal bilik. 
dalam satu bilik, maximum pelajar 4 orang, tapi ad certain cases yang bilik dia cuma 2 orang or 3 orang, seorang selalunyer xde. rugi je la kan kalau satu bilik besar, 4 katil tapi sorang je duduk dalam tu. lagipon seram jugak bersorangan kan? 

dalam satu bilik tu, susunan bilik itu bergantung pada kolej tu sendiri. mcm matrik melaka, susunan dia mcm nie. 


haa, kalau korang perasan, ad katil, meja, kerusi dan yang x kelihatan dlm gmbr tu almari. 
cukup paker utk belajar dalam keadaan selesa

Namun. untuk kolej-kolej lain, susunan nyer berbeza dan perabot pon berbeza. 
contoh mcm matrik kedah, time aku pergi sana sbb KAKOM. kalau x taw KAKOM apa klik sini  

kolej kedah mmng mewah la berbanding melaka, sbb kolej baru, 
almari depa mmng besarr,, besi pulak tu, melaka punya kayu je, tp x per bersyukur
meja ngn kerusi dilengkapi lampu study, siap dgn rak buku, pergh, syok gilaaa
mmng best la, so yg dpt kolej melaka, jgn sedih pulak, x payah jugak gatal2 nak tukar kolej lain sbb melaka x lawa, x kan dapat tukar punya, so terima seadanyer, alaaa, setahun je pon

aku boleh survive takkan korang x ley kot ? :O

haa, lupa pulak, roomate x boleh pilih, nasib korang lah dapat sape, sape saja yg korang dpt, jgn pulak sombong angkuh buat kepala pulak. x kisah lah roomate korng bangsa apa, mesti respek privasi dia, jga adab, jgn gadoh2, okay? budak bilik aku satu malaysia kot, ada siam, india ngn 2 orang melayu. elok je, x de masalah pon. 



lupa nak pesan, mcm yang aku ckp dlam entry sebelum ni kan, korang jgn segan2 nak amek jawatan pape, 
bila kolej life nie x payah pikir malu or kena boo ngn member. yang korang pon jgn nak membooo boo orang. itu perangai zaman budak mohon tinggal kat rumah. buat malu kat orang. 
time orientation selalunya kakak2 abang2 fasilitator akan melantik random je sape2 utk pegang jawatan mcm   ketua blok, penolong ketua blok dan lain2 lagi. so jgn malu jgn segan, kalau ad kepimpinan, mesti yakin. mcm aku, aku sukarela jadi penolong ketua blok, jgn risau penerimaan orang, kalau korang buat keje, orang x kan ckp, lagipon orang pon bosan nak kutuk lama2 kan?

Badan kepimpinan yang ada aku rasa maximun pon 4 kot yang utama. kalau kt matrik melaka lah kan, nie badan2 kepimpinan yang ada, 

Nadi tarbiyah pelajar (mcm nie kot ejaan dia)
-nie ala2 badan dakwah la, menjaga kebajikan pelajar islam di samping menganjurkan aktiviti2 berbentuk islamik kat surau dan kolej. 
-kalau kat matrik melaka, selection utk ahli dia buat time orientasi dan ahlinya dipilih oleh ex students kot, kalau rasa anda berbakat dan berminat, join lah okay? :)

Pembimbing rakan dinamik
-ala2 pembimbing rakan sebaya, 
-tugas dia, err aku pon x sure nak ckp sbb aku kurang nak amek tawu, tapi kalau berminat boleh lah join, tunggu je pengumuman, cpt2 pergi serahkan borang ahli, jgn malu jgn segan

Suruhanjaya pilihan raya.
-jgn main2, ingt PRU je ke ada SPR? kolej pon ada taw :D
-yg nie akan ada pengumuman, then korang gi je la cuba nsib kot2 dapat kan
-keje x bnyk pon, time seminggu nak ke pilihanraya JPP tu je busy sikit, lepas tu, korang pon x engt yang korang pernah jadi SPR. hahahahaha

Jawatankuasa Perwakilan Pelajar (JPP)
-haaa, nie mcm wakil rakyat gitu. tapi bezanyer, mereka bersuara bagi pihak pelajar 
-kalau nak join, korang kena kempen utk diri korang sendiri, ada manifesto sendiri, 
-yang penting mesti ada keyakinan taw ;)
-sape yg dpt pegang jawatan nie mmng akan dikenali ramai la kt kolej. hahahahaha

next, pasal suasana belajar,
first of all yang korang kena tawu, korang akan ada praktikum, praktikum nie mcm kelas lah,
ahli2 kelas nie tetap and korang akan sentiasa bergerak dalam kumpulak kecil nie. 
xramai pon satu praktikum, selalunya xkan mencecah 30 orang pon. kalau akaun, lagi kecil bilangan pelajar, sbb total students akaun kat kolej pon mmng x bnyk





first day nanti, korang mmng segan2 nak ckp ngn classmates korang, tapi bila hari last, mulalah berdrama swasta menangis2 bagai :P

hahahah, hargailah classmates korang nie ea, diaorg lah yg akan study sama2 and survive sama2 ngn korang nanti.

pasal kelas suda, pasal timetable pulak. 
mcm aku pernah ckp dlm entry sebelum2 nie. (sila rujuk entry sebelum ini kalau nak tawu)
ada lab, kuliah ngn tutorial utk budak sains.
lab tu mmng experiment je la, kena buat lab report, mula2 tu mmng rajin gila buat sendiri, siap rujuk internet lagi. namun semakin hari semakin malas, dan akhirnya aku tiru orang punya je senang. hahahahah
jgn malas mcm aku okay ? :P

kuliah pulak, sume subjek ada kuliah. kuliah nie tmpt utk lecturer habiskan silibus. 
kat sinilah korang belajar, so mesti fokus time nie supaya x ketinggalan. jgn jadi cm aku, aku malas. hahahaha. nasib baik lah result x teruk sgt. satu kuliah tu bergantung pada kolej tu sendiri. mcm kuliah aku, kuliah S11. kulian terbesar kat matrik melaka. students ada 200++. mmng ramai. nie contoh dewan kuliah kt matrik melaka. x clear sgt sbb tgh bergmbr kan. mestilah fokus kt muka, x fokus x dewan kulah sgt. :P









fokus okay time kuliah? jgn main2 .:P

tutorial pulak. 
tutorial tu kelas yang korang akan buat latihan pengukuhan utk paham betul2 apa yang dipelajari time kuliah. 
time kelas nie korang akan duduk ikot praktikum. (kalau x paham sory la ea, nanti rasailah sendiri)
nanti akan ada buku tutorial yg korang kena buat and ikot lecturer jgak, ada yg suka bagi latihan sendiri
(maaf. tiada gmbr tutorial. hahahaha)

tapi ada gmbr time kelas koku

eyh. aku lupa nak ckp. ada kelas ENGLISH. wajib amek. siap ada exam lagi. markah x diambil kira. tapi tetap penting. xkan nak cacatkan result dgn ada C kan? tapi jujurlah. aku pernah dpt C tp aku x kisah sgt, sbb fokus utama pada muet. and syukurlah, aku dapat band 4. :)
rasa mcm dah pnjang sgt entry nie, so kita stop kat sini dulu

ADIOS. :)





Tengs for reading Peeps :)

3 comments:

Khalid Kyle said...

Nice entry :)
Bila baca teringat kenangan kt matrik. Btw saya ex student matrik melaka jugak H1T5 batch 08-09. even matrik tu buruk tapi best gilos. byk sgt kenangan terindah kt situ even duduk 1 year je..

fanitsyara said...

hahaha, samalah, waktu first time masuk mmng melopong sbb tgk bilik dia, tapi lama2 rasa syg nak tinggalkan :)

Sumeetha Sri said...

Part makanan tak de ke especially bagi vegetarian ?sedih saya...btw best sangat ceritanya

COPYRIGHT@segala yang ditulis adalah hak milik Mizsaxes-diary.blogspot